T.C. Mİllî Eğİtİm BakanlIğI
İSTANBUL / MALTEPE - Küçükyalı Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi

Elektrik Tesisatları ve Dağıtımı Dalı

ELEKTRİK ELEKTRONİK TEKNOLOJİSİ ALANI

ELEKTRİK TESİSAT VE DAĞITIMI DALI



TANIMI:  

Elektrik-Elektronik alanında; bina içi ve dışı elektrik tesisatının ve tüm elektrik panolarının kurulumu ile ilgili işleri kendi başına belirli bir süre içerisinde yapma bilgi ve becerisine sahip nitelikli kişileri yetiştiren daldır.

 

AMACI:

Elektrik-Elektronik sektöründe; bina içi ve dışı elektrik tesisatının ve tüm elektrik panolarının kurulumunu ve bakım onarımını yapabilecek yeterliklere sahip meslek elemanları yetiştirmek.

 

MESLEK ELEMANINDA ARANILAN ÖZELLİKLER:

Meslekte çalışacak kişilerin tüm duyu organları işlevlerini tam olarak yerine getirmelidir. El becerisine dayalı bir meslek alanı olduğundan, el ve parmaklarını ustalıkla kullanabilmelidir. Ayrıca titizlik ve özen isteyen bir çalışma gerektirdiğinden kişinin sabırlı, dikkatli, tedbirli ve titiz olması Mesleki Eğitim ve Öğretim Sisteminin Güçlendirilmesi Projesi mekanik konulara ilgili ve yetenekli, alet ve makinelerle uğraşmaktan hoşlanan, kaldırma ve uzanma gibi bedensel çalışmaları yapabilecek kadar güçlü ve dayanıklı, sesleri ayırt edebilme yeteneğine sahip, ince ayrıntıları algılayabilen, başkaları ile iş birliği içinde çalışabilen, sorumluluk duygusu gelişmiş kimseler olması gerekir. Fen bilimlerine, matematik, bilgisayar ve yabancı dille ilgili ve bu alanlarda başarılı kişiler olmaları gerekmektedir.

 

MEZUN ÖĞRECİLERİN KAZANIMLARI :

Ÿ  Elektrik İç Tesisleri Yönetmeliği'ne göre elektrik tesisatlarını yapma,

Ÿ  Elektrik-Elektronik devre hesaplamaları ve temel elektrik devre kanunları deneylerini yapma,

Ÿ  Bilgisayarlı simülasyon yazılımlarında elektronik devreleri çizme, simülasyonlarını yapma ve baskı devrelerini çizme,

Ÿ  Elektrik İç Tesisleri Yönetmeliği'ne, Elektrik Kuvvetli Akım Tesisleri Yönetmeliği'ne ve Elektrik Tesislerinde Topraklamalar Yönetmeliği'ne uygun olarak elektrik tesisatı kuvvet ve kumanda panolarını hazırlama,

Ÿ  Bilgisayarlı çizim programında İç Tesisat Yönetmeliği'nden ve üretici firmaların katalog bilgilerinden faydalanarak elektrik tesisat projelerini hazırlama,

Ÿ  Elektrik İç Tesisleri Yönetmeliği'ne, Elektrik Kuvvetli Akım Tesisleri Yönetmeliği'ne ve Elektrik Tesislerinde Topraklamalar Yönetmeliği'ne uygun olarak kontrol panolarını hazırlama,

 

SEKTÖRDEKİ GÖREVLERİ:

*Elektrik tesisat projelerini çizmek.

* Elektrik tesisat borusu ve kanalı döşemek.

* Çağırma tesisatlarını yapmak.

* Haberleşme ve bildirim tesisatlarını yapmak.

* Güvenlik tesisatlarını yapmak.

* Çağırma ve bildirim, haberleşme bakım onarımını yapmak.

* Dağıtım tabloları montajını yapmak.

* İç aydınlatma tesisatlarını yapmak.

* Dış aydınlatma tesisatlarını yapmak.

* Topraklama ve paratöner tesisini yapmak.

* Aydınlatma ve priz tesisatı bakım onarımını yapmak.

* Kuvvet tesisatını döşemek.

* Kuvvet tesisat bağlantılarını yapmak.

* Kuvvet tesis iç ve dış aydınlatmasını yapmak.

* Kuvvet tesis bakım onarımını yapmak.

* Teçhizata etiketleme/kodlama yapmak.

* Kablo montajı yapmak.

 

ELEKTRİK TESİSAT VE DAĞITIMI DALI ÇALIŞMA ORTAMI ve KOŞULLARI:

Elektrik Tesisat ve Dağıtımı elemanları; inşaatlarda, elektrik santrallerinde,

şantiyelerde, ev ve iş yerlerinde çalışırlar. Çalışma ortamı tesisatın kurulduğu yere göre değişmekle beraber genellikle kapalı ortamlarda görev yaparlar. Elektrik dağıtım sistemlerinde çalışırken değişik hava koşullarında, yüksek yerlere tırmanarak zor şartlarda çalışmaları gerekebilir. Görevlerini yaparken dikkatsiz davranmaları önemli kazalara yol açabilir. İşin gerektirdiği güvenlik önlemleri (kask, emniyet kemeri, çizme, eldiven, tulum v.s) altında çalışmak zorundadırlar. Çalışırken elektrik çarpması ya da başka tür tehlikelere maruz kalınabilir. Bu nedenle görev yaparken dikkatli ve güvenlik önlemlerini alarak çalışması gerekir.

 

ELEKTRİK TESİSAT VE DAĞITIMI DALINDA İŞ BULMA İMKÂNLARI:

Elektrik Tesisat ve Dağıtımı elemanları; Pano montajı, elektrik enerjisinin vazgeçilmez olduğu günümüzde yerini koruyarak genişlemektedir. Pano montajcısı olarak çalışan kişiler, mekanik montaj, bara işleme, kablo montajı ve pano testi gibi alanlarda branşlara ayrılabilmektedir. Bu meslek elemanı ağırlıklı olarak organize sanayi bölgeleri, fabrika veya işletmelerin yoğun olduğu yerlerde pano montajcısı olarak çalışırlar. Konut ve küçük işyeri pano uygulamaları daha basit olması sebebiyle küçük işletmelerce yapılmaktadır. İş çeşitliliği sebebiyle bu meslek elemanı için iş bulma imkanı sanayinin gelişmiş olduğu yerlerde daha kolaydır. 

Elektrik tesisatları ve Dağıtımı iş bulma olanakları oldukça geniştir. Özel sektöre ait işletmelerde çalışma olanakları bulabildiği gibi küçük ölçekli işletmelerde de çalışabilir. Kanunlarda belirlenen şartları yerine getirmeleri durumunda, kendi işyerlerini açabilmektedirler. İstihdam durumu, inşaat sektörüne bağlı olarak değişebilmektedir. Pano montörü olarak çalışan kişiler tesisat işlemlerinin, atölye, sistem ya da makinenin çalıştırılması ile ilgili yüzü ile ilgilenirler. Temel işlemler, mekanik montaj, bara işleme, kablo montajı ve pano testi gibi alanlarda ihtisaslaşma görülebilmektedir. Bu alanda çoğunlukla küçük ölçekli işletmelerin faaliyet gösterdikleri gözlenmektedir.

 

Elektrik Elektronik Teknolojileri  Alan Tanıtım Röportajı için TIKLAYIN

https://meslegimhayatim.meb.gov.tr/

Paylaş Facebook  Paylaş twitter  Paylaş google  Paylaş linkedin
Yayın: 06.06.2021 - Güncelleme: 11.12.2024 12:52 - Görüntülenme: 3926
  Beğen | 1  kişi beğendi